Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

1956-ban a mai napon - 10-22-én - Cziffra György Bartók II. zongoraversenyét játszotta

2010. október 22. - _romanista

A blog indulása óta várom a mai napot és jelen bejegyzés publikálását a koncertről, amelyről a wikipedia vonatkozó cikkelye így ír: "Sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-ai hangulat alakításában.

Nézzük, hogy Cziffra György miként emlékszik vissza erre, és miként ír erről Ágyúk és virágok című könyvében:

"Elkövetkezett az 1956-os év. Magasabb körökben már fölmerült a gondolat, hogy bizonyos idő multán kiküldenek a Szovjetunióba, és talán az év vége felé esetleg... Párizsba. A lehetetlent is fel lehet tételezni, amit egyébként én már réges régen megtettem. De előbb át kellett mennem (újra?) a tűzpróbán, a szó eredeti értelmében egyaránt.

Azoknak az őszi zenei ünnepségeknek keretében, melyek Magyarországon évente Bartók Béla emlékét őrzik, az illetékesek felkértek egy kínai pianistát, hogy játssza el Bartók híres II. zongoraversenyét, amit ekkortájt lejátszhatatlannak tartottak. Kitűnő kollégámnak az volt a híre, hogy tíz nap alatt tanulta meg Mao összes gondolatait és meg is értette őket. Hat hónap állt rendelkezésére a mű megtanulására. Hat hétig habozott, mielőtt lemondott volna. Így örököltem én ezt a hangversenyt és ezt döbbenetes darabot, amely még ma is egyike korunk zongorairodalma legbonyolultabb műveinek. Nem valami vidám szívvel fogadtam el a megtiszteltetést, de megértették velem, hogy ettől a fellépéstől erősen függ későbbi kiküldetésem Moszkvába, Londonba és főleg... Párizsba.

Nekiálltam tehát, bedobva apait-anyait, úgy dolgoztam, mint egy őrült. De azt is tudtam, hogy ha sikerül ezt a nehéznél is nehezebb szerzeményt a rendelkezésemre álló idő alatt megtanulnom, ez a próbatétel fölszentelne a saját magam előtt is a nemzetközi karrierre.

Elérkezett a nagy nap, a hangverseny jövővel terhes diadalt aratott. Ez a zene a maga szinte tébolyult bonyolultságával, mely mégis maga a kristályos rend, kiváltotta belőlem azt, hogy túltegyek magamon, és a közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva.

Október 22-e volt.

Másnap a határ megnyílt. Emberek tízezrei zúdultak át a határokon támadt réseken.

Nem volt sok időnk a döntésre. Az emigrálásra szavaztam."

Erről a bizonyos koncertről természtetesen van a Youtube-on videó, így elkészült a lejátszási lista is, az indításhoz ide kattints!

Érdekességképpen még egy Mozgóvilág cikk a fenti hangversenyről és az 1996-ban kiadott lemezről Fáy Miklós tollából.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr742389566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2010.10.22. 10:21:04

Nagyszerű poszt, remek volt olvasni!

Azt sejtettem, hogy nem könnyű a zongoraszólam, de, hogy ennyire nehéz mű lenne ez a Bartók II.zongoraverseny sose gondoltam volna.

A művet a magam részéről a Qualiton LPX 1046 sorozatszámú bődület régi lemezről ismerem, Wehner Tibor (zongora) illetve ÁHZ és Ferencsik János előadásában. A lemeznek - gyerekként - csak a az A-oldalát hallgattam (Bach f-moll zongoraverseny Tátrai Vilmosékkal), azt imádtam, de a B-oldaltól Bartók miatt nagyon fáztam. Aztán egyszer meghallgattam, és azonmód elvarázsolódtam. Nekem az egy igazi hatalmas és releváns Bartók-élmény volt, ráadásul első hallásra. Pláne úgy hogy addigra már tudtam, hogy a III.zongoraverseny népszerűségével és könnyebb befogadhatóságával szemben, ez a II. jóval ritkábban játszott és jóval nehezebb élmény.

Ha lenne időm/erőforráskapacitásom, kottásan vagy anélkül de feltettém a Youtube-ra, annyira perfekt felvétel, annyira közel hozza Bartókot az emberhez. Aki csak egy kis affinitást is érez Bartók iránt, nem hagyhatja ki, egyszer hallania kell. Minden hang, komolyan mondom tényleg minden hang a helyén van benne, a legtökéletesebb kombinációban :o)

Amúgy azt kell mondjam a blogposzt jobban tetszett, mint Fáy Miklós írása. Terjedelmében is arányosabb, a felvételhez való kedvcsináláshoz is ütősebb. :o)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.10.22. 10:35:45

Pl itt van mozgóképpel együtt a zene:

www.youtube.com/watch?v=9zaF_pEIi-k

Valami félelmetes néha, amit csinál a fószer a kezeivel :D

foeniculum 2010.10.22. 10:48:32

Így, hogy már nem elsőként kell, én is elmesélem Bartók 2. zongoraversenyével kapcsolatos élményemet:
Bevallom én idén hallottam először. És igen, engem is azonmód elvarázsolt.
A múlt szezonban (bár idei év márc. 16-án) a Művészetek Palotájában rendezett koncerten, Ránki Dezső előadásában hallhattam, láthattam. Felemelő élményt nyújtott, minden egyes leütött hangja :)
Egyetlen bibi az előadásban - úgy látszik ez már sajátja lesz ennek a darabnak :) - az óriási tapsvihar ellenére sem kaptunk semmiféle ráadást Ránki Dezsőtől.... majd a koncert további műsora után a zenekartól sem, akikre pedig szintén ösztönzően kellett volna hasson az a fergeteges taps, amit kaptak.
Mivel kivételesen a szünetet benn töltöttem, csak műsor végén láttam, hogy a köztársasági elnök külföldi vendégeinek sürgősen el kellett érniük a "menetrend szerinti" különgépét, így gondolom beszóltak az előadóknak, hogy nem adhatnak ráadást.... :(
Pedig egy különlegesen szép koncertélményben lehetett részü(n)k...

Amúgy pedig el tudom képzelni, meg tudom érteni, hogy egy kínai pianista bármit is meg tud érteni ;) ezzel nehezen boldogul... mint már volt róla szó a korábbiakban is, egy saját nemzetbeli könnyebben érti, és jobban is tudja átadni a zenéjét.

@tnsnames.ora:
Én ennyivel előrelátóbb vagyok, és amint elolvastam Fáy nevét, már rá se kattintottam a linkre ;)

Rosszindulatú Vászka 2010.10.22. 11:20:57

Na végre, a Gould-oshoz nem mertem hozzászólni :)

Sztem az egyik legnagyobb pianista volt, akivel hangfelvétel készült. Azt tudtátok, hogy Dohnányi Ernő nyomta be a Zeneakadémiára 8 évesen? Meghogy volt orosz fogságban, meg disszidálási ksérletért kényszermunkatáborban és hogy évekig bárzongorista volt,

foeniculum 2010.10.22. 14:14:13

@Rosszindulatú Vászka:
Most már igen :)
hu.wikipedia.org/wiki/Cziffra_Gy%C3%B6rgy
és itt is utánanéztem, bár a könyvét izgalmasabb lenne elolvasni... majd azt is :)

_romanista 2010.10.22. 20:27:46

@foeniculum: @Rosszindulatú Vászka: sziasztok, a könyvet én a zenei antikváriumban vettem meg nemrég 600 Ft-ért. bementem, és volt, szerintem érdemes megpróbálni. és a Glenn Gould könyvvel ellentétben ezt nagyon jó olvasni.

_romanista 2010.10.22. 20:29:19

@tnsnames.ora: "Nagyszerű poszt, remek volt olvasni!" - nagyon szépen köszönöm, az érdem csak annyi, hogy résen voltam, és tudtam, hogy melyik napra kell időzíteni a másolást.
és nagy öröm, hogy itt vagy megint!
süti beállítások módosítása