Mindennapi klasszikusok

Mindennapi klasszikusok

Negyedik bejegyzés

2010. május 18. - _romanista

Brahms Schumannt, Dvorak pedig Brahmsot tartotta mesterének, bár állítólag Brahms féltékeny volt a fiatal Dvorak friss zenei ötleteire.

Hadd osszuk meg ma egyik kedvenc darabunkat: Dvorak h-moll Gordonkaversenyének (OP. 104) második tételét. Erről a műről található egy CD ismertetőben, hogy Dvorak zenei bölcsessége ebben a versenyműben teljesedik ki a korábban komponált zongora-, és hegedűverseny után.

Felhívjuk a figyelmet a 3:17-nél kezdődő dallamra - mintha Albinoni Adagio-ja is megjelenne benne -, amely 4:42-nél visszatér, de mi valahogyan sokkal szebbnek és lágyabbnak halljuk az elsőt. Fenti zenei részlet minden egyes alkalommal mélyen megérint(ett) minket: a nagy szláv szív és lélek zenei megnyilvánulása.

Talán nem féletlenül mondja a Suttogó című filmben Tom Booker (Robert Redford), hogy annál nagyobb gyönyörűséget elképzelni sem tud, mint mikor elvált csellista felesége ezt a darabot játszotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr382013291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foeniculum 2010.08.27. 12:01:33

Lehet, érdemes lenne frissítened ezt a postot, most, hogy egyre nő az olvasottság, mert nekem Dvorak a favorit, és ez a csellóverseny különösen lenyűgöző, Rostopovichhal... imádom :)

_romanista 2010.08.27. 12:07:21

@foeniculum: most hétvégén pont egy csellós bejegyzést terveztem...
szerintem szombaton fog kikerülni, remélem, hogy fog tetszeni...
süti beállítások módosítása